Koffie Espresso

Koffie, Koffiezetapparaat, KoffieMachines, Espresso Apparaten

Espresso, wat is het verschil met koffie?

Espresso de basis

Espresso is een geconcentreerde koffiedrank uit Italië.  Onder hoge druk wordt er, heel heet, niet kokend water door een hele fijne maling koffie (bijna koffiepoeder) gestuwd.  Deze methode werd ontwikkeld in Milaan, Italië in het begin van de 20ste eeuw, maar tot 1940 werd espresso enkel bereidt door gebruik te maken van stoomdruk.

De uitvinding van de espressomachine maakte de espresso tot het commercieel succes zoals we het vandaag kennen.

[ADSENSE_0000000141]

Wat is het verschil tussen espresso en koffie?

Het is een populair misverstand dat er een speciale koffiesoort nodig is om espresso te maken.  Espresso kan gemaakt worden van eender welke soort koffieboon of eender welk type brandingsproces: kort, medium of lang.

Espresso heeft een dikkere substantie dan gewone koffie.  Het wordt ook in 'shots' geserveerd: een kleiner volume dan gewone kop.  Een shot bevat ongeveer 30 ml koffie.  Alhoewel espresso krachtiger smaakt dan een gewone kop koffie, bevat het minder cafeïne dan een gewone kop koffie.  Dit is het resultaat van de snelheid waarmee een kopje espresso gemaakt wordt.

Hoe herken je een goede espresso?

Espresso bestaat uit drie delen: het hart, het lichaam en de schuimlaag.  Deze schuimlaag of crema maakt espresso zo uniek.  Je kan onmiddellijk zien of je espresso van een goede kwaliteit is.

Als je een lepeltje suiker op je crema legt, mag deze niet onmiddellijk naar beneden zakken, bij een goede espresso is de schuimlaag dik genoeg zodat de suiker zachtjes versmelt.  De smaak van een espresso mag nooit bitter zijn, maar dient sterk en aromatisch te zijn.

Espresso-bereidingen

Wil je eens iets anders proberen dan een gewoon kopje espresso?  Dat kan, er zijn veel meer espresso-bereidingen te verkrijgen.  Je kan bijvoorbeeld een ristretto bestellen. Een ristretto is een kleine espresso die extra smaak levert.

Of verkies je liever een macchiato (een espresso met melkschuim), een cappuccino (espresso met gestoomde melk en melkschuim in een groter kopje), een espresso con Panna (met slagroom), een Americano (espresso op een heet kopje water) of een dubbele espresso, het is allemaal mogelijk.  Keuze in overvloed dus.

        Ristretto espresso                          Macchiato con panna, een andere espresso   

           Een ristretto espresso.                            Een macchiato con panna.

Lees verder op de homepagina koffie

**CADEAU IDEE!*

Abboneer u hier, en automatisch komen alle nieuwe artikels naar u toe.

Bezoek Koffie Espresso op Facebook

Navigatie

 Koffie Blog
 Espresso
 Cappuccino
 Senseo
 Nespresso
 Koffie Rombouts 
 
Koffie Recepten
 Koffie Boeken